torsdag 3 april 2014

DMRT3 gångartsgenen

Percy, 3 år och nyinriden, men vad gör man inte för en bild?
För ett tag sedan råkade jag se att SLU sökte hästar att testa för DMRT3 genen - den som visar sig skilja på om en häst kan tölt eller passgång hos Islandshäst och som får travare att vara mer framgångsrika. Efter kontakt med dem kvalade alla mina vuxna hästar in till studien. Det innebar att jag svarade på några frågor om varje häst och skickade in tagel för analys av DMRT3 genen.
Pepper på töm.
Väldigt långsam tölt på Bunny
Idag kom svaret tillbaka. Jag tänkte att det hela säkert skulle ta ett år eller så, men de var redan klara med studien och det var först då jag fick reda på resultaten. Alla Rockies som testats hittils verkar ha haft två kopior av genen som ger passgång hos islandshäst även om det bara verkar röra sig om kanppa 30 hästar. Därmed blev jag blev inte förvånad när Pepper, Percy och Bunny alla hade två kopior. Calinka, min travhäst, däremot har aldrig varit bra på travbanan så jag misstänkte att hon bara hade en upplaga av genen  - eller kanske ingen alls. Men, faktiskt hade även hon två upplagor av gångartsgenen! Nu gör det ju inte att hon töltar, men det var ändå kul att få veta. 
Vad innebär det här rent praktiskt då? För Calinkas del innebär det inte mycket, kanske borde hon kunna tölta, men det har hon ännu inte visat. För mina Rockisar däremot innebär det att jag vet att alla avkommor efter min nuvarande hingst och ston kommer att få två omgångar av gångartgenen. Det i sin tur borde ge bra förutsättningar för tölt. Det skulle även kunna innebära att om Pepper korsas med ston som inte har en extra gångart så kommer avkomman att kunna tölta. Jag skulle tro att sannolikheten för det är hög, men det kan mycket väl finnas flera gener som inverka. Däremot kan jag garantera en omgång av gångartgenen oavsett vilket sto Pepper korsas med. 
 
Min travhäst är mycket bättre på andra saker än att tölta. Här provar hon TREC.
En artikel om DMRT3 genen. Den hittades av en svensk forskargrupp och fick en publikation i Nature när den första gången beskrevs. Jag vet att flera hästar av andra gångartsraser har testats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar